Greek English
Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x
Γκουράσα Λάκμου
Στούρος
Λίμνη Μουτσάλια Γράμμου
Νήσσας Ποταμός
Πλόσκος Τύμφης

Τελευταία Νέα

Previous Next
  • 1
  • 2
Περιοδικό ΕΟΣ Ιωαννίνων Οι ορειβάτες μπορούν να στείλουν στο email μας την καλύτερη ορειβατική τους φωτογραφία ή και άποψη η βίωμα σε σχέση με το... Read more
Μαθήματα Παραδοσιακών Χορών Ο Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων ανακοινώνει την έναρξη της νέας χορευτικής χρονιάς. Έναρξη τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου... Read more
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΔΥΤ.ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ  ΔΥΤ.ΕΛΛΑΔΟΣ Ο βασικός κορμός του κείμενου αυτού αποτελεί αντιγραφή από την εργασία... Read more
Τηλέφωνα Επικοινωνίας ΕΟΣΙ Τηλέφωνα επικοινωνίας: 26510 22138 & 26511 81068    Fax: 26511 81068    Read more
Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Μέσου Επιπέδου Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Μέσου Επιπέδου Φθινόπωρο 2018 του ΕΟΣ Ιωαννίνων   (Αναρρίχηση Βράχου πολλών σχοινιών σε Οργανωμένο... Read more

Ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου είναι ένα από τα ομορφότερα μέρη της πατρίδας μας και απ' τα σημαντικότερα σε βιοποικιλότητα οικοσυστήματα της Ευρώπης, με πλούτο χλωρίδας και πανίδας ιδιαίτερης επιστημονικής σημασίας και σπουδαιότητας.
Η "Ζεστή Κοιλάδα" (Βάλια Κάλντα), με τα επιβλητικά της τοπία,  τα απέραντα δάση της, με τα πανύψηλα δένδρα με τους ευθυτενείς κορμούς σε συνδυασμό με τα εντυπωσιακά ορεινά βοσκοτόπια με τις χιονισμένες κορυφές συνθέτουν ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς και ένα σπάνιο οικοσύστημα μεγάλης σπουδαιότητας.
Ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου ιδρύθηκε το 1966 με το διάταγμα 487/66. Καταλαμβάνει μέρος του Β.Α. τμήματος του νομού Ιωαννίνων και όλο το Ν.Δ. τμήμα του νομού Γρεβενών. Έχει συνολική έκταση 68.840 στρεμμάτων από τα οποία τα 33.572 στρ. αποτελούν τον πυρήνα και τα υπόλοιπα 35.268 στρ. την περιφερειακή ζώνη.
Κύριο χαρακτηριστικό του Εθνικού Δρυμού είναι το πεταλοειδές σχήμα του και η δασωμένη ορεινή κοιλάδα της Βάλια Κάλντα όπου ρέει ο παραπόταμος του Αώου, Αρκουδόρεμα.
Το ανάγλυφο του δρυμού είναι ορεινό με πολλές χαραδρώσεις οι οποίες διατρέχονται από, μόνιμης ή εποχιακής ροής, παραπόταμους του Αώου.
Γύρω απ' τον Εθνικό Δρυμό και στα όρια του, βρίσκονται οι οικισμοί Βοβούσα, Περιβόλι, Μηλιά, Κρανιά, Φλαμπουράρι, Γρεβενίτι και η πόλη του Μετσόβου.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ - ΦΛΕΓΚΑ  (υψ. 2159μ.)
Ο βασικότερος ορεινός όγκος της περιοχής του Εθνικού Δρυμού είναι το όρος Μαυροβούνι που εκτείνεται στην ανατολική πλευρά του Νομού Ιωαννίνων στα σύνορα με το Ν. Γρεβενών, βόρεια του Μετσόβου. Είναι στενό και επίμηκες βουνό. Ανήκει στην Βόρεια Πίνδο και στη μεγάλη οροσειρά Λύγκος. Αποτελεί το όριο μεταξύ της Βόρειας και Νότιας Πίνδου.
Οι κορυφές του είναι γυμνές και σχηματίζουν βαθιές χαράδρες και αλπικά οροπέδια.
Από τον ορεινό όγκο του Μαυροβουνίου αρχίζουν αρκετά ρέματα της περιοχής που καταλήγουν στη λίμνη του Μετσόβου ή στο Αρκουδόρεμα. Αλλες κορυφές του βουνού: Αυτιά (υψ. 2082 μ.), Τρία Σύνορα (υψ. 2050 μ.), Καπετάν Κληδή (2036 μ.), Σαλατούρα (υψ. 2019 μ.), και Δίκορφο (υψ. 1977 μ.).

ΓΕΩΛΟΓΙΑ
Ο Δρυμός  βρίσκεται πάνω  σε μάζες οφειολιθικών συμπλεγμάτων οι οποίες καλύπτουν όλη την περιοχή βόρεια του Μετσόβου έως και την κορυφή του όρους Σμόλικας.
Διαφοροποίηση παρατηρείται στην περιοχή των χωριών Βοβούσας και Περιβολιού, όπου κυριαρχεί ο Φλύσχης.

ΚΛΙΜΑ
Το κλίμα στην περιοχή του Εθν. Δρυμού Πίνδου είναι Μεσευρωπαϊκού τύπου. Στα χαμηλότερα υψόμετρα επικρατεί ο ηπειρωτικός κλιματικός τύπος που χαρακτηρίζεται από δροσερά καλοκαίρια με αρκετές βροχές και ψυχρούς χειμώνες.
Στα μεγαλύτερα υψόμετρα επικρατεί ο ορεινός κλιματικός τύπος που χαρακτηρίζεται από πολύ δροσερά καλοκαίρια ενώ οι χειμώνες είναι τραχείς με άφθονες βροχές και πολλές χιονοπτώσεις.

ΒΛΑΣΤΗΣΗ
Στην ευρύτερη περιοχή του Δρυμού επικρατεί ένα ιδιαίτερο δασικό περιβάλλον το οποίο οφείλεται στις άριστες εδαφικές συνθήκες και τις συχνές και έντονες βροχοπτώσεις.
Στα υψόμετρα από 1000 έως και 1650 μέτρα αναπτύσσονται εκτεταμένα, αμιγή δάση Μαυρόπευκου (Pinus Nigra) και Οξιάς (Fagus Sylvatica) η οποία, πολλές φορές, συναντάται σε μικτές συστάδες με Μαυρόπευκα, Ρόμπολα και, σπανιότερα, με Έλατα.
Απ' τα 1650 μέτρα και πάνω, απαντάται το Ρόμπολο ή Λευκόδερμος Πεύκη (Pinus Leucodermis) που αναπτύσσεται έως τις ψηλές κορυφές της Φλέγκας όπου σχηματίζει αραιές συστάδες από υπερώριμα, γέρικα, εντυπωσιακά δέντρα.

ΧΛΩΡΙΔΑ
Στον Εθν. Δρυμού έχουν καταγραφεί 415 είδη φυτών.
Τα οφειολιθικά πετρώματα του Δρυμού (σερπενίτης) ευνοούν την ανάπτυξη ορισμένων φυτών που θεωρούνται σπάνια και με περιορισμένη εξάπλωση. Τέτοια είναι:
Bormuellera baldacii, Bormuellera tymphaea, Leptoplax emarginata, Campanula hawkinsiana, Viola ducadjinica, Silene pindicola και το αποκλειστικό ενδημικό είδος του Εθνικού Δρυμού της Πίνδου, Centaurea vlachorum, που φύεται κοντά στις κορυφές.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα φυτά του Δρυμού που είναι ενδημικά στα Βαλκάνια, όπως: Dianthus deltoides , Minuartia baldacii και Allium breviradum.
Στα ενδημικά φυτά της Ελλάδας και της Αλβανίας συγκαταλέγονται τα εξής: Cistus Albanicus, Viola albanica, Thymus teucrioides, Dianthus haematocalyx, Lilium albanicum κ.α.Αξια αναφοράς είναι και τα ενδημικά της Κεντρικής και Βορειοδυτικής Ελλάδας, όπως Soldanela pindicola, Silene pindicola, Fritillaria epirotica, Narcissus poeticus, Tulipa australis κ.α.
Διάφορες Ορχιδέες, όπως οι : Dactyloriza sambucina, Ophrys oestrifera, Orchis pallens, και το μικρό αλλά αρκετά ενδιαφέρον εντομοφάγο φυτό Pinguiculla crystalina. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μυκοχλωρίδα του Δρυμού είναι πολύ σημαντική και αριθμεί 86 είδη μανιταριών.

ΠΑΝΙΔΑ
Στον Εθνικό Δρυμό έχουν καταγραφεί, συνολικά, περισσότερα από 17 είδη θηλαστικών.
Η ύπαρξη στο Δρυμό πολλών τοπωνυμιών με πρώτο συνθετικό την λέξη "αρκούδα"  όπως, "Αρκουδόρεμα", "Αρκουδόλακκος", "αυχένας αρκούδας" κ.λ.π., έρχεται απλά να επιβεβαιώσει το γεγονός ότι ο Δρυμός αποτελεί ιδανικό βιότοπο για την  αρκούδα (arctus arctus).
Η "Βάλια Κάλντα" αποτελεί έναν από τους καλύτερους, στην Ελλάδα,  βιότοπους του Ζαρκαδιού (Capreolus capreolus).
Στα δάση του Δρυμού απαντάται επίσης ο αγριόγατος (Felis sylvestris), το Δασοκούναβο (Martes martes), ο Λύκος (Canis Lupus), ο Ασβός (Meles Meles), το Αγριογούρουνο (Sus Scrofa) κ.α.
Ένα ακόμα σπανιότατο είδος θηλαστικού του Δρυμού είναι το αγριόγιδο (Rupicapra rupicapra). Λιγοστά άτομα από αυτό το μοναδικά όμορφο ζώο ζουν στα δυσπρόσιτα και βραχώδη μέρη του Δρυμού στη Φλέγκα και το Αυγό.
Στα πιο μεγάλα ρέματα του Δρυμού ζει η Βίδρα (Lutra lutra).
Στον  Εθν. Δρυμού Πίνδου έχουν καταγραφεί, επίσης, περισσότερα από 70 είδη πουλιών, που φωλιάζουν στην περιοχή του Δρυμού. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται 10 είδη αρπακτικών μεγάλης ορνιθολογικής αξίας, μεταξύ των οποίων, ο Χρυσαετός (Aquilla chrysaetos), o Βασιλαετός (Aquilla heliaca), το Σαΐνι (Accipiter brevipes), ο Χρυσογέρακας (Falco Biarmicus),  καθώς και 8 είδη δρυοκολάπτη μεταξύ των οποίων ο Λευκονώτης (Dendrocopus leucotos), η Μεσοτσικλιτάρα (Dendrocopus medius), η Νανοτσικλιτάρα (Dendrocopus minor) και η Μαυροτσικλιτάρα (Dryocopus martius). Επίσης, η Χιονάδα (Eremophilla alpestris) και ο Διπλοκέφαλος (Lanius excubitor).
Στον Δρυμό ζουν 10 είδη ερπετών. Ανάμεσά τους το Ασινόφιδο (Coronella austriaca), η Σαΐτα  (Coluber austriaca) και το Λιμνόφιδο (Natrix tessellata).
Απαντώνται επίσης 7 είδη αμφιβίων. Ο Αλπικός τρίτωνας (Tritulus Alpestris), ο οποίος συναντάται στις λίμνες του Δρυμού, κυρίως στις δύο λίμνες της Φλέγκας (υψ. 1800 μ.), η Βομβίνη (Bombina variegata) και ο Ελληνικός βάτραχος (Rana graeca), ο Χωματόφρυνος (Bufo bufo), ο πρασινόφρυνος (Bufo viridis) και η Σαλαμάνδρα (Salamandra salamandra).
Ο  Εθν. Δρυμός φημίζεται για τα κρυστάλλινα και καθαρά νερά των ρεμάτων και των ποταμών του, στα οποία έχει παρατηρηθεί η έντονη  παρουσία  της Πέστροφας (Salmo trutta fario), του Σαλβελίνου (Salvelinus fontinalis),  και του Κέφαλου του γλυκού νερού (Leusiscus cephalus).

ΙΣΤΟΡΙΑ
Το σύνολο των ιστοριογραφικών πληροφοριών και των αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής ενισχύουν την άποψη ότι πρόκειται για μια περιοχή που κατοικήθηκε απ' την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Κοντά στο χωριό Περιβόλι ανακαλύφθηκε τάφος  που στο εσωτερικό του περιείχε μεγάλο χάλκινο λέβητα με ζωόμορφες λαβές καθώς και άλλα κτερίσματα των αρχαϊκών και κλασσικών χρόνων.
Μεταξύ Βοβούσας και Περιβολίου, στη θέση "Παλαιομονάστηρο", βρέθηκαν ερείπια οικισμού ο οποίος κατοικούνταν από την Ελληνιστική έως και την Υστερορωμαϊκή εποχή.
Στα νότια του Δρυμού, όπου σήμερα βρίσκεται η τεχνητή λίμνη του Υ.Η.Ε. Πηγών Αώου, απλώνεται το οροπέδιο των  Πολιτσών ή Πολιτουάρε. Η ονομασία του, που πιθανά ανάγεται στη  ρωμαϊκή εποχή, προέρχεται από τη λατινική λέξη Policia και σχετίζεται με τη ρωμαϊκή στρατιωτική φρουρά που είχε εγκατασταθεί εδώ προκειμένου να ελέγχει τους βασικούς οδικούς άξονες μεταξύ Ηπείρου, Θεσσαλίας και Δυτικής Μακεδονίας.
Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, τα χωριά που βρίσκονται γύρω από το Δρυμό απέκτησαν σημαντικά προνόμια. Η Βοβούσα, το Φλαμπουράρι και το Γρεβενίτι, ως χωριά του Ζαγορίου, επωφελήθηκαν των ιδιαίτερων διοικητικών και οικονομικών προνομίων της περιοχής αυτής. Το ειδικό προνομιακό καθεστώς του Μετσόβου προέκυψε σαν αποτέλεσμα της αναγκαιότητας της συνεργασίας μεταξύ των κατοίκων του που έλεγχαν την ορεινή διάβαση του Ζυγού και των εκάστοτε κρατούντων που επιθυμούσαν τη διατήρηση καλών σχέσεων μαζί τους προκειμένου να εξασφαλίζεται η ομαλή και ασφαλής διακίνηση προσώπων και αγαθών από τις δύο πλευρές της Πίνδου.
Οι κύριες παραγωγικές δραστηριότητες της περιοχής ήταν - όπως ακόμα και σήμερα - η υλοτομία και η νομαδική κτηνοτροφία. Παλιότερα στην περιοχή γνώρισε μεγάλη άνθηση το εμπόριο και η βιοτεχνία υφαντών ενώ πολλοί κάτοικοι ξενιτεύονταν σε διάφορες πόλεις της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και αλλού.
Από το Μέτσοβο κατάγονταν πολλοί σημαντικοί ευεργέτες τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο (Αβέρωφ, Στουρνάρας, Τοσίτσας κά).
Η ευρύτερη περιοχή του Δρυμού υπήρξε πατρίδα και εστία δράσης ονομαστών αρματολών, γεγονός που μαρτυριέται και από τα δημοτικά μας τραγούδια.

ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ - ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ
Διαδρομή για την Πανελλήνια Συγκέντρωση
Χρόνος διαδρομής 1 ώρα και 20 λεπτά.
Η διαδρομή αρχίζει από την θέση κάμπος Νιαζί όπου διακλαδίζεται ο χωματόδρομος που οδηγεί στο καταφύγιο Μαυροβουνίου. Ακολουθεί συνεχώς το δασικό δρόμο και καταλήγει στο καταφύγιο.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΟΝΟΠΑΤΙ Ε6.
Τα διεθνή μονοπάτια συνδέουν τις Ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ τους και η πορεία τους έχει καθορισθεί στη χώρα μας από την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας-Αναρρίχησης (Ε.Ο.Ο.Α.).
Το κύριο μονοπάτι του Εθνικού Δρυμού Πίνδου αποτελεί τμήμα του Διεθνούς μονοπατιού Ε6. Σημαίνεται με τετράγωνη πινακίδα λευκού χρώματος και μαύρο ρόμβο που στο εσωτερικό του έχει τον κωδικό "Ε6" με μαύρα γράμματα σε κίτρινο φόντο.
Το Ε6 αρχίζει από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και αφού διασχίσει τον Νομό Θεσπρωτίας, εισέρχεται στον Ν. Ιωαννίνων, περνά το όρος Λάκμος (υψ. 2295 μ.), και συναντά το Μέτσοβο. Από εκεί με βόρεια κατεύθυνση ακολουθεί το μονοπάτι μέχρι τον Αυχένα Παπαζήση όπου συναντά την Εθνική οδό Ιωαννίνων - Τρικάλων την οποία και διασχίζει κάθετα. Ανεβαίνει στην κορυφή, (υψ. 1552 μ.), στη συνέχεια κατεβαίνει από τις βόρειες κλιτείς και συναντά τη Μηλιά. Από εκεί με βορειοδυτική κατεύθυνση ακολουθεί την πορεία της ημιονικής οδού, εισέρχεται στην περιφερειακή ζώνη του Δρυμού και κατεβαίνει στο δασόδρομο Μηλιάς - Περιβολιού. Ακολουθεί την πορεία του δρόμου σχεδόν μέχρι το ρέμα Σαλατούρα της Βάλια Κάλντα και διακλαδίζεται. Ο πρώτος κλάδος ακολουθεί την πορεία: Περιβόλι - Αβδέλλα - Σαμαρίνα, ενώ ο δεύτερος κλάδος ακολουθεί τη ροή του ρέματος Βάλια Κάλντα, συνεχίζει κάτω από την κορυφή Τόκα, περνά πάνω και δεξιά από τα Σμιξόματα του Αώου και καταλήγει στη Βοβούσα.
Η διαδρομή από Μέτσοβο έως Βοβούσα μέσα απ' το Αρκουδόρεμα διαρκεί 11 ώρες περίπου.

Εκτός από την παραπάνω διαδρομή έχουν σχεδιασθεί και σηματοδοτηθεί αρκετά αξιόλογα μονοπάτια από το Δήμο Μετσόβου και το φυσιολατρικό Σύλλογο "Κολάκης Πίχτος". Αυτά είναι:

ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ - ΦΛΕΓΚΑ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ (Ρ1)
Χρόνος Διαδρομής: 5 ώρες και 30 λεπτά

Το Μονοπάτι αρχίζει από τον Προφήτη Ηλία, καταλήγει στο ρέμα Μεγγούλη(1.5 ώρα). Από το ρέμα Μεγγούλη και μέχρι τη θέση Λάκκος Μαυροβουνίου (2 ώρες), έχουμε σημαντική ανάβαση σε μέτριας βατότητας πετρώδες μονοπάτι, το οποίο διέρχεται από το καταφύγιο Μαυροβουνίου. Τέλος, στη θέση Λάκκος υπάρχει και πηγή πόσιμου νερού. Από τη θέση Λάκκος και μέχρι τα Αυτιά Φλέγκα (2 ώρες) το μονοπάτι με τη μορφή ατραπού διασχίζει την κορυφογραμμή του Μαυροβουνίου. Διέρχεται από την πηγή με την ονομασία Κόκκινη Βρύση και καταλήγει στις λίμνες Φλέγκες.
Στο σημείο Αυτιά Φλέγκα υπάρχει πλήρης ορατότητα του Εθνικού Δρυμού της Βάλια Κάλντα και της τεχνητής λίμνης των Πηγών Αώου.

ΜΕΤΣΟΒΟ - ΤΣΟΥΜΑ - ΜΠΑΡΜΠΑ (Ρ2)
Χρόνος Διαδρομής 3 ώρες και 45 λεπτά

Το μονοπάτι ξεκινά από τη θέση Καθρέπτης μέσα στο Μέτσοβο και αφού διασχίσει το μονοπάτι των αλόγων, φθάνει στην θέση Προφήτης Ηλίας. Στη συνέχεια μέσω του οροπεδίου των Πολιτσών φθάνει στο δάσος Σιώποτου το οποίο και διασχίζει. Από εκεί στη θέση Χάνι Αχιλλέα και αφού ανεβαίνει στην κορυφογραμμή Σπανούρα Πόγκα, την διασχίζει και καταλήγει στην κορυφή Τσούμα Μπάρμπα στο μέσον της Λίμνης των Πηγών Αώου.

ΜΕΤΣΟΒΟ - ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΠΟΛΙΤΣΩΝ (Ρ3)
Χρόνος Διαδρομής 5 ώρες

Το μονοπάτι έχει αφετηρία τον κόμβο του Μετσόβου στην Εθνική οδό Ιωαννίνων - Τρικάλων. Περνά από τη θέση Καλύβα(Καρακόλι),κατεβαίνει στη θέση Πολιτσώρα, συνεχίζει στη Βρύση Ντάου και ανεβαίνει στην περιοχή Καλογωμένο Αλώνι. Διασχίζει την κορυφογραμμή  και καταλήγει στη θέση Χάνι Ντάου. Από εκεί κατεβαίνει στο οροπέδιο των Πολιτσών και επιστρέφοντας περνά από την βρύση Λυκουρέσι, από  τον χώρο της Κατασκήνωσης(Βάλια Ντι Λιόσανι) και καταλήγει στην Κρύα Βρύση. Στη συνέχεια πηγαίνει προς τη θέση  Πολιτσώρα από όπου ανηφορίζει στο Καρακόλι και κατεβαίνει στο τελεφερίκ του Ιδρύματος Τοσίτσα.
Το μονοπάτι αυτό ουσιαστικά κάνει τον κύκλο του οροπεδίου των Πολιτσών.

ΦΡΑΓΜΑ ΑΩΟΥ - ΤΣΟΥΚΑ ΡΟΣΑ - ΦΡΑΓΜΑ ΑΩΟΥ (Ρ4)
Χρόνος Διαδρομής 6 ώρες

Η διαδρομή ξεκινά από το κυρίως Φράγμα των πηγών Αώου στη θέση Πέντε Αλώνια. Από εκεί στην κορυφή Τσούκα Ρόσσα (Κοκκινόραχη). Από εκεί κατηφορίζουμε μέσω μονοπατιού και φτάνουμε σε έναν από τους δασικούς δρόμους που διασχίζουν την περιοχή και οδηγεί σε μικρή λίμνη που βρίσκεται μπροστά μας. Στη συνέχεια μέσω δασικού δρόμου διασχίζουμε όλο το δάσος της Τσούκα Ρόσσα και κατηφορίζουμε προς τον Αγελαδότοπο όπου παίρνοντας το δασικό δρόμο κατά μήκος του ποταμού Αώου καταλήγουμε στο Φράγμα Αώου δηλαδή στην αφετηρία του μονοπατιού.

ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ Ε6 - ΦΡΑΓΜΑ ΠΗΓΩΝ ΑΩΟΥ (Ρ5)
Χρόνος Διαδρομής 4 ώρες

Η διαδρομή ξεκινά από το ορειβατικό μονοπάτι Ε6, στο σημείο που τελειώνει ο πυρήνας του Εθνικού Δρυμού της Βάλια Κάλντα και ενώνεται το Αρκουδόρεμα με τον ποταμό Αώο. Μετά από ανάβαση μισής περίπου ώρας φθάνουμε στην κορυφογραμμή του δάσους Μούργκου.
Προσοχή: Από εκεί και πέρα και για 1ώρα περίπου το μονοπάτι είναι αρκετά δύσβατο, απότομο και με πολύ πυκνή βλάστηση. Στη συνέχεια προχωρούμε προς τον Αγελαδότοπο και συναντούμε το μονοπάτι P4 που μας οδηγεί στο Φράγμα Αώου. Το μονοπάτι αυτό αποτελούσε παλαιότερα τμήμα της ημιονικής οδού μεταξύ Μετσόβου και Βοβούσας.

ΣΑΛΑΤΟΥΡΑ - ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ - ΦΛΕΓΚΑ (Ρ6)
Χρόνος Διαδρομής 7 ώρες

Η διαδρομή αυτή είναι από τις καλύτερες της περιοχής. Ξεκινά από την θέση Σαλατούρα  Μηλιάς και για δύο περίπου ώρες συμπίπτει με το ορειβατικό μονοπάτι Ε6 έως το Αρκουδόρεμα στο ύψος Ρέμα Μνήματα. Στο σημείο αυτό στο οποίο υπάρχει και πηγή πόσιμου νερού το μονοπάτι αρχίζει να ανηφορίζει προς τη Φλέγκα. Η ανάβαση σε πολλά σημεία είναι έντονη και καταλήγει στον αυχένα της Αρκούδας κοντά στη  Φλέγκα όπου βρίσκονται και οι λίμνες της Φλέγκας. Στη συνέχεια κατηφορίζει προς τα Ασπρα Λιθάρια, την Τόκα και τέλος καταλήγει στον παραλίμνιο δρόμο των πηγών Αώου.

ΜΗΛΙΑ - ΦΛΕΓΚΑ (Ρ7)
Χρόνος Διαδρομής 5 ώρες

Η διαδρομή αυτή ξεκινά από το χωριό Μηλιά Μετσόβου και μέσα από ένα ανηφορικό μονοπάτι σε δάσος οξιάς, ανεβαίνουμε στη θέση Σαλατούρα που είναι η αρχή του Εθνικού Δρυμού της Βάλια Κάλντα. Από εκεί κατευθυνόμαστε  προς το Μαυροβούνι και συγκεκριμένα στη θέση Τρία Σύνορα. Στη συνέχεια βρίσκουμε τη διαδρομή P1 και συνεχίζουμε την κορυφογραμμή μέχρι την κορυφή Αυτιά Φλέγκα, η οποία αποτελεί μοναδικό πανοραμικό σημείο καθώς από εκεί μπορούμε να αγναντέψουμε όλη την Βόρεια Πίνδο.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Βοβούσα - Αυγό (υψ. 2177μ.). Η διαδρομή ξεκινά από το χωριό Βοβούσα, περνά απ' την βρύση Τόσκα και συνεχίζει με νότια κατεύθυνση, ανηφορικά, προς την κορυφή Αυγό σε 3:30 ώρες περίπου.
Η διαδρομή δεν είναι σηματοδοτημένη.
Δασικός δρόμος Περιβολιού - Αυγό. Η διαδρομή αρχίζει από τον δασικό δρόμο Περιβολιού - Μηλιάς, ακολουθεί δυτική ανηφορική κατεύθυνση, περνά απ' τη λιμνούλα Λάκκος, την περιοχή Κοριτσόκαμπος ή Παντεφιάτελορ και φτάνει στην κορυφή σε 1.5 ώρα περίπου.
Η διαδρομή δεν είναι σηματοδοτημένη.

ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ
Μαυροβούνι. Στη θέση Kόκκινη Bρύση και σε υψόμετρο 1950μ. βρίσκεται κτισμένο ένα υπέροχο πέτρινο καταφύγιο που κατασκεύασε ο Δήμος Μετσόβου. Eχει χωρητικότητα 30 ατόμων και διαθέτει κουζίνα και μαγειρικά σκεύη.
Τα κλειδιά του καταφυγίου τα προμηθεύεστε από το Μέτσοβο (τηλ.:06560 41207).
Βοβούσα. Στη θέση Λάριανη. 2χιλ. πριν το οικισμό της Βοβούσας βρίσκεται το σύγχρονο και πανέμορφο καταφύγιο της Βοβούσας χωρητικότητας 52 ατόμων. Παρέχει ολοκληρωμένες καταλυμματικές υπηρεσίες καθώς και υποστηρικτικές υπηρεσίες (ξενάγηση - συνοδεία βουνού).

Στην ευρύτερη περιοχή του Δρυμού υπάρχουν και δυο πυροφυλάκια που μπορούν , σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, να χρησιμεύσουν σαν καταφύγια. Το πυροφυλάκιο στην κορυφή του όρους Αυγό, που είναι εγκαταλειμμένο και πλήττεται συχνά από κεραυνούς, και το πυροφυλάκιο της Τσούκα Ρόσσα που λειτουργεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ

Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x